Ниједан састојак се не баца, Велелепота секунде, одломак
У своје рецепте уграђивао је Модену, Емилију Ромању, Италију и свако искуство које је јаче доживео, као и сваки пејзаж који је, било када у животу, заробио у својој глави или срцу. Све што је доживео он је претварао у укус неког јела. Тако ми је Ботура открио велику тајну: као и у врхунском кулинарству, тако и у врхунском животу, ниједан састојак се не баца. Све се користи и све може да се угради у целину која опчињава. Сваки пад, пораз, разочарање; свака криза, тескоба, проблем; сваки сусрет, срећа, успех, изазов; свако расположење, мисао, радост, па чак и сан; све оно што смо осетили, чули, видели – све има своју вредност. Све то може да се искористи. Свако искуство има тежину и значење. Тада сам плавим налив-пером, веома лепим словима дописао коментар: „Код Масима, ниједан тренутак није бескористан, ниједан окрајак дана није за бацање, и ниједан делић сата није безначајан. Све може да се стави на право место и у праву целину. Уз помоћ свега, не одбацујући ништа, гради се истински живот.“ У секунди у којој сам ставио тачку на ову реченицу, донео сам одлуку да ћу радити за њега.